Silovanje kao oružje

 

ŽENSKI LOBBY ZAGREB
Tkalčićeva 38
10000 Zagreb
Hrvatska
 
Zagreb, 5. prosinca 1992.
 
Silovanje kao oružje
 
Naše iskustvo i povijest nam govore da se u svakom ratu stupanj nasilja nad ženama povećava. Rat koji se vodi na području bivše Jugoslavije potvrđuje to pravilo. Silovanje je jedan od najbezobzirnijih zločina budući da pogađa najnevinije – one koje nikad nisu imale priliku odlučivati o ratu ili miru.
 
Mi, članice Zagrebačkog ženskog lobbyja, stoga zahtijevamo:
  1. Da se odmah raspuste svi logori na području bivše Jugoslavije, prije svega oni u kojima su žene izložene seksualnom nasilju, psihičkoj torturi i ponižavanju.
  2. Da se silovanje tretira kao ratni zločin. Stoga zahtjijevamo izmjenu III odjeljka IV Ženevske konvencije iz 1949. godine,. Tražimo od evropskih vlada da donesu zakon koji bi ženama žrtvama seksualnog nasilja jamčio politički azil.
  3. Apeliramo na sve ženske organizacije – međunarodne, vladine, kao i nevladine – na mirovne i ženske grupe da što hitnije ustanove nezavisni ženski tim, te da pomognu osnivanje kriznih centara za silovane žene koji bi ženama žrtvama pružili podršku i svu moguću pomoć. Zahtjevamo od vlada na tim područjima da podrže ove inicijative u skladu sa svim međunarodnim konvencijama.
Nasilje nad ženama vrše redovni vojnici, dobrovoljci, kao i profesionalni vojnici, čuvari u logorima i susjedi. Žrtve seksualnog nasilja su žene svih nacionalnosti. U svakom ratu vojnici siluju bez obzira kojoj strani pripadali. Vijest koja danas obilazi svijet govori da srpske vojne i paravojne snage na okupiranim područjima Bosne imaju ženske logore u kojima su silovanje i nasilje nad ženama redovita praksa. To je samo vrh ledenog brijega nasilja koje se nastavlja i u miru.
Zato mi, članice Zagrebačkog ženskog lobbya, tražimo od svijeta, svjetskih vlada, vlada i režima svih strana uključenih u ratne sukobe na području bivše Jugoslavije, da ovom problemu i našim zahtjevima posvete svu svoju pozornost.
 
ISTODOBNO SE NAJENERGIČNIJE SUPROSTAVLJAMO SVAKOJ MANIPULACIJI ŽRTVAMA, NEPROVJERENIM IZJAVAMA, BROJEM ŽRTAVA, NEPROVJERENIM INFORMACIJAMA, KAO I SVAKOJ UPOTREBI ŽENA ŽRTAVA SILOVANJA U CILJU ŠIRENJA MRŽNJE, NACIONALNE NETRPELJIVOSTI I RATNE PROPAGANDE.
 
Ženski lobby

Predgovor novom izdanju

ŽENE OBNAVLJAJU SJEĆANJA Vesna Kesić / Predgovor novom izdanju (izvadak)

Umjesto predgovora

  PROSINAČKI DANI 1992. – početak Biljana Kašić / Umjesto predgovora (izvadak)

Priča Goge M.

  Razgovor s aktivisticom Centra, izbjeglicom iz Sarajeva, neposredno pred njen povratak u Sarajevo u srpnju, 1993. Razgovor vodile Dinka Koričić i Vesna Kesić

Pružam ruke visoko

  Dinka Koričić

U Rachelinom krevetu

  Eve Ensler (izvadak)

U službi ženskih zakona

  Rada Borić (izvatci)

PISMO NAMJERA

ženskim i mirovnim organizacijama u svijetu

Silovanje kao oružje

  ŽENSKI LOBBY ZAGREB

IZJAVA ZA GLOBALNI TRIBUNAL O KRŠENJU ŽE…

  Svjetska konferencija UN o ljudskim pravima - Lipanj, 1993. Beč, Austrija

Smijeh, suze i politika

  Dijalog – kako to rade žene